Teknologi

MATERIALER

PC (polykarbonat) – PC er et solid og hardt plastmateriale som er enkelt å forme når det er oppvarmet. Disse egenskapene gjør det egnet til hjelmer produsert ved hjelp av Inmold- eller Carbontech Inmold-prosesser. PC brukes også som ytterskall.

PETG (polyetylentereftalatglykol) – PETG er også et solid og hardt plastmateriale som brukes til ytterskall på Ettos limte modeller. Det er ikke like motstandsdyktig mot varme som PC, og brukes derfor ikke i Inmold-produksjon. PETG har erstattet andre materialer fordi det ikke avgir farlige stoffer når det varmes opp.

ABS (akrylnitril-butadien-styrene) – ABS er et plastmateriale med høy slagfasthet. ABS fungerer også godt under kalde forhold.

Karbon – Etto bruker ekte karbon til enkelte modeller for å styrke strukturen i hjelmene. Karbonet støpes deretter inn i konstruksjonen ved hjelp av vår “Carbontech Inmold”-prosess.

EPS (ekspandert polystyren) – EPS er også et plastmateriale. Etto bruker kun EPS av høy kvalitet med en tetthet som gir hjelmen utmerket støtdemping og slitestyrke. EPS er innerbelegget og det viktigste elementet for støtdemping i en hjelm.

EVA – EVA er et materiale som brukes til å øke støtdempingen. I enkelte ETTO-modeller brukes det sammen med EPS. EVA er et ekstremt fleksibelt, men samtidig robust materiale.

PRODUKSJONSMÅTER BRUKT AV ETTO:

Inmold: PC-skall smeltet sammen med EPS-belegg i én operasjon skapt av trykk, varme og damp. PC-skallet vakuumformes til riktig fasong før Inmold-prosessen. Fordelen med Inmold er den lave vekten på hjelmen, og beskyttelsen ivaretas gjennom kraftfordelingsegenskapene fra sammensmeltingen av PC og EPS: ved støt utenfra fordeles kraften i støtet over et større område på hodet, som reduserer faren for skader.

Carbontech Inmold: Støpeprosess som også omfatter karbonforsterkningene. Brukes til hjelmer med store luftehull.

Limt: Skall og EPS produseres hver for seg og limes sammen til slutt. Skallet beskytter EPS-materialet og utgjør utformingen av hjelmen. En enkel og rimelig produksjonsmetode.

Hardt skall: Sprøytestøpt ABS- eller PC-ytterskall, kombinert med innerbelegg av EPS. Det harde skallet gir svært god beskyttelse takket være egenskapene til det svært solide og sterke PC/ABS-materialet. Skallet beskytter effektivt mot støt utenfra. Denne teknologien gjør det mulig å lage ekstra dype skall, som gir full beskyttelse.

MIPS (MULTIDIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM)

MIPS (“multidirectional impact protection system”) er utviklet av hjernekirurger og forskere i den hensikt å redusere rotasjonskrefter mot hjernen, det vil si vinklet støt mot hodet (som når man velter på sykkel). De fleste skader som oppstår i forbindelse med sykkelulykker, skjer når man faller/er i bevegelse, og forårsaker ofte alvorlig hjernerystelse og hodeskader. MIPS-systemet vil redusere slike skader ved å absorbere deler av rotasjonskreftene. Et tynt lag av hardplast er festet til hjelmens innside med fire elastiske ankerpunkter, og innlegget vil bevege seg noe ved støt. Dermed myknes støtet noe, og gir bedre beskyttelse av hjernen.

ETTO POWERSTRAP® SYSTEM

strammesystem_width-4

Etto-hjelmene er utstyrt med en ekstra justeringsmekanisme, kalt Etto Powerstrap® System, som gjør at hjelmene kan tilpasses hver enkelt bruker best mulig. Ved å dreie det lille hjulet med klokken kan hjelmen strammes til så mye som ønskelig. På PSS4 kan strammehjulet også skyves loddrett på de bakre stroppene, slik at det alltid er lett tilgjengelig bak på hjelmen. De ergonomiske bøylene på sidene av dreiehjulet er dekket av puter, og vil derfor ikke merkes.

Fra 2016 blir enkelte modeller lansert med PSS5. Denne versjonen har et ekstra festepunkt i senter av hjelmen, noe som gjør at midtpunktet på stramme-mekanismen også kan finjusteres i høyden.  I tillegg har PSS5 noe større rekkevidde, den kan justeres lenger fra ytterpunktene enn hva PSS4 kan. Dette gjør strammesystemet enda mer fleksibelt og gir svært gode muligheter for tilpasning av hjelmen.

Hjelmen må alltid strammes godt før bruk, ellers vil den ikke gi tilstrekkelig beskyttelse.

MAGNETIC LOCK

fidlock-system_width-4City Safe- og Champery-hjelmene fås med Fidlock®-feste. Dette er en magnetisk hjelmspenne som lukkes automatisk og enkelt kan åpnes med én hånd – også med hansker. Det nyskapende konseptet består av en neodymmagnet som skyves til siden med en stabil, mekanisk trykkspenne, som gjør det enkelt å lukke spennen og sørger for at den holder seg igjen.